Dem Collective

Vad gör man om man inser att det inte går att hitta schyst producerade t-shirtar på marknaden? Ger upp och väljer t-shirtar som inte håller måttet, eller tar tag i saken själv och startar ett eget klädföretag som bevisar att det går att producera t-shirtar utan att miljön skadas och människor utnyttjas? Annika Axelsson och Karin Stenmar valde det senare alternativet när de ställdes inför detta val i början av 2000-talet. Det blev starten för DEM Collective.

Själva råvaran, ekologisk och rättvisemärkt bomull som behandlats på ett hållbart sätt genom hela kedjan från sådd till färdig tygbal, fann de i norra Indien. Däremot hittade de ingen fabrik med tillräckligt goda arbetsförhållanden i fråga om rimliga arbetstider, löner som går att leva på, möjlighet till medbestämmande och organisationsrätt. Detta ledde till att grundarna av DEM Collective även valde att starta en egen produktionsenhet med placering i Kadawatha, strax utanför Sri Lankas huvudstad Colombo.

Den schysta fabriken har gett ringar på vattnet. Som följd har till exempel omkring 100 000 textilarbetare i Sri Lanka fått minimilönen höjd med 100 procent. Och fabrikens första medarbetare, Mrs Rukmani, har numera sin egen fabrik med schysta villkor.

Tack vare nytänkande och målmedvetenhet har DEM Collective under åren som gått belönats med en rad prestigefyllda priser, bland annat Miljöpartiets Kongresspris, Folksams Miljöpris och Veckans Affärers Social Capitalist Award. Idag drivs företaget enbart av Annika Axelsson och en av målsättningarna med verksamheten är att inspirera till att tänka i nya banor och agera förebild för andra företagare som vill göra skillnad.

Glädjande nog är DEM Collective inte längre ensam på marknaden om att producera kläder på ett schyst sätt.

Hur kan vi hjälpa er att tänka mer på vår omvärld?

Kanske vill ni profilera just er organisation som en schysst organisation?
Kanske vill ni tillverka en ekologisk och etiskt framställd produkt?
Kanske vill ni informera, inspirera ert företag och er personal om hur hållbart företagande kan se ut?
Eller vill ni helt enkelt köpa schyssta produkter tillverkade under schyssta förhållanden?

Inga problem. by DEM finns till just av dessa anledningar.

Läs mer om hur vi kan vara till nytta för er.

Profilkläder
Föreläsningar
Producerat by DEM
Webshop

 

För mer information:
info@demcollective.com
+46 739 766 792
http://www.demcollective.com

Adress:
(House of Fairtrade)
J A Wettergrens gata 6
421 30, Västra Frölunda